Головна | | Реєстрація | Вхід

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Преса
Рекомендуємо
...
...
...
...
...
...
...
...
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 46
Block title
Головна » 2012 » Листопад » 7 » Cвяткуємо разом.
22:04
Cвяткуємо разом.

В Україні сьогодні, 9 листопада, відзначають День української писемності та мови. Це свято було встановлено указом Президента України Леоніда Кучми у 1997 році та відзначається щорічно в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, ченця Києво-Печерського монастиря (близько 1114 р.), давньоруського письменника і літописця, одного з авторів "Повісті минулих літ".

Вважається, що саме із преподобного Нестора Літописця і починається письмова українська мова. Також є припущення, що писемність на території України мала кілька варіантів. Одним з варіантів можна вважати писемність Північного Причорномор'я, де користувалися абеткою, ідентичною грецькій або римській (латиниці), а у східних районах (особливо скіфо-сармати) була своя оригінальна писемність, відома в науці під назвою сарматських знаків. Ці знаки були схожі на вірменські та грузинські письмена.

День української писемності та мови - це не тільки державне, а й церковне свято. Перший у сучасній українській мові твір, який відповідає візантійським першоджерелам, православні назвали акафістом Богородиці Холмської.
У День української писемності та мови традиційно покладають квіти до пам'ятника Нестору Літописцю. Також цього дня відзначають кращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, що випускають літературу українською мовою.


З нагоди свята Президент України Віктор Янукович виступив з привітанням на адресу співвітчизників, текст якого оприлюднено на сайті глави держави. Янукович зазначив, що українська мова є потужним фактором консолідованого державотворення, що сприяє збагаченню духовної культури суспільства.

"Із глибини віків Українська держава утверджувалася через писемне слово. Шлях його розвитку окреслений у визначних надбаннях наших предків - славетній Повісті минулих літ, Слові о полку Ігоревім, святому Пересопницькому Євангелії. Перлини словесної творчості ХI-ХVI століть стали вагомим підґрунтям для розвитку таланту багатьох великих українців", - сказано у привітанні Президента.

За словами Януковича, ці та інші вікопомні письмові досягнення показали, що український народ має своє неповторне обличчя в історії світової цивілізації. "Сьогодні актуальними залишаються системні зміни в мовному законодавстві, спрямовані на всебічний розвиток і зміцнення позицій державної мови в нинішньому складному динамічному світі", - резюмував глава держави.

За традицією в цей день Національне радіо України організовує всеукраїнський диктант національної єдності. Традиційно цей лінгвістичний тест буде складатися зі 100-120 слів. Цьогоріч диктант проведе доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор шкільних підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Також у цьому році, крім диктанту, учасникам запропонують творче завдання, яке буде необов'язковим і оцінюватися не буде. Початок диктанту - о 13:30 на "Українському радіо".


Радіодиктанти в День української писемності та мови проводяться з 2000 р. Написати диктант може будь-який бажаючий в Україні чи за її межами.

Ті, хто напише його без помилок, будуть відзначені грошовими преміями, книгами, компакт-дисками (з унікальними записами "Українського радіо"). Перевірятися будуть тільки диктанти, відіслані 9 та 10 листопада. Дату відправки визначатимуть за штемпелем на конверті. Адреса Національного радіо: Київ-1, Хрещатик, 26. Індекс - 01001.

Торік Національна радіокомпанія отримала понад 17 млн ​​диктантів не тільки з України, але й із Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини, Бельгії і навіть Таїланду. Диктант писали люди різного віку і різних професій: школярі та студенти, військові та робітники, пенсіонери та домогосподарки.




Переглядів: 431 | Додав: Першотравенська-ЗОШ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]